utorok 23. apríla 2013

Aprílové bylinky - Púpava lekárska

Príroda sa nám zobudila takmer z večera do rána, takže treba využiť pekné počasie a ísť na zber. Púpavy zaplavili lúky žltou krásou. Poďme si teda povedať niečo o tejto hojnej a veľmi užitočnej bylinke.


Miesto výskytu:
Hojne rastie na trávnikoch, lúkach, pasienkoch, pri cestách (tu ale nezbierame) a v záhradách. Nájdete ju všade tam, kde sa zvykne kosiť tráva, kde rastie ďatelina a nízky porast.

Rastlinka (zdroj: Macků, J. – Krejča, J. – Atlas liečivých rastlín):
Púpava je asi 15 – 30 cm vysoká trvácna bylina. Koreň je vretenovitého tvaru, dužinatý a mliečny. Z podzemku vyrastá ružica mliečnych listov a stonka zakončená žltým kvetom. Plodom púpavy je známa páperová guľa, ktorá vzniká po odkvitnutí.





Zber:
Kvety – celá jar (apríl, máj), niekedy kvitnú opäť v jeseni
Korene – pred kvitnutím na jar alebo jeseň
Listy – na jar pred kvitnutím (listy vyháňa aj v chladnom ročnom období)
Stonka – celoročne (najlepšie počas kvitnutia)

Liečivé účinky (zdroj: Trebenová, M. – Zdravie z božej lekárne):

Najväčšou prednosťou púpavy je liečenie žlčníkapečene. Okrem toho je zdrojom energie vďaka obsahu rôznych liečivých a stavebných látok. Tieto sú dôležité aj pri odstraňovaní splodín látkovej výmeny. Púpava odstraňuje svrbenie pokožky, lišajevyrážky, vylepšuje žalúdočné šťavy a čistí žalúdok od všetkých usadenín. Púpavu možno využiť aj pri žltačke a chorobách sleziny.

Čerstvé stvoly (stonky)
Za čerstva konzumovaných 5 – 6 kusov denne pomáha pri chronickom zápale pečene. Pri cukrovke sa odporúča 10 kusov pokiaľ je púpava v kvete, a to každý deň. Ak vás pohltí jarná (alebo akákoľvek) dlhodobá únava, spravte si štrnásťdňovú kúru, kedy čerstvé stvoly budete jesť každý deň (5-6 kusov). Stvol rozpúšťa žlčové kamene (bezbolestne) a upravuje činnosť pečenežlčníka. Nakoľko práve apríl je mesiacom pečene, je dobré konzumovať čerstvé stvoly práve v tomto mesiaci. Pri opuchoch žliaz treba zahájiť trojtýždennú liečbu čerstvým stvolom.
Korene
Surové alebo vysušené prečisťujú krv a urýchľujú trávenie. Pre svoje krviprečisťujúce účinky pomáha pri dnereumatizme. Korene majú potopudné močopudné účinky. Je vhodné ich konzumovať, ak máte chrípku a nedokážete sa vypotiť. Okrem iného zrieďujú krv, čo znamená, že sú vhodným prostriedkom proti hustej krvi.

Celá bylina
Pre svoj osviežujúci účinok, možno z byliny pripraviť zápar (čaj) a dôkladne ho nanášať na tvár a oči. Mali by byť jasnejšie, aspoň tak uvádzajú staré bylinárske knihy. Čaj v spojení s pŕhľavou blahodárne pomáha na akné.

Kvety
Z kvetov pripravujeme predovšetkým sirup, do ktorého sa prenesú všetky liečivé účinky rastlinky. Ten môžete používať na dochutenie jedál, či z neho piecť.




Spôsob použitia (zdroj: Trebenová, M. – Zdravie z božej lekárne):

Čerstvý stvol odtrhne sa spolu s kvetom, umyje sa a až potom sa kvety oddelia. Následne stvoly pomaly požujeme

Sirup – Štyri plné hrste púpavy dáme do 1 litra studenej vody a pomaly zohrievame na bod varu. Keď tekutina vzkypí, odložíme na bok a necháme cez noc stáť. Na ďalší deň všetko prelejeme cez sito a odkvapkané kvety vytlačíme. Do šťavy dáme 1kg cukru, premiešame a pridáme polovicu citróna nakrájaného na plátky a ošúpaného. Bez pokrievky hrniec postavíme na sporák. Mali by sme šťavu variť na čo najnižšom ohni, aby sa uchovali všetky vitamíny. Postupne bez varenia sirup zhusťujeme. Raz alebo dva razy masu ochladíme, aby sme docielili správnu hustotu. Sirup by nemal byť príliš hustý, pretože začne krištalizovať a naopak ani riedky, pretože môže skysnúť. Hustota by mala byť taká, aby sa dal ľahko natrieť na chlieb.

Je zaujímavé, že mnohí o liečivých účinkoch tejto bylinky nevedia a považujú ju za burinu. Sama sa chystám sirup vyskúšať, uvidíme ako sa podarí. Prinesiem vám o tom informácie.

Ak sa chcete dozvedieť kedy zbierať, ako a v aký čas, čo všetko s bylinkami treba robiť a ako skladovať, čítajte tu.


2 komentáre:

  1. Mne sa zdá, že babička robila z púpavy... med. Je niečo také možné? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jasnačka, neviem naň však presný postup, je to podobné ako ten sirup, len sa smeruje k medovej konzistencii...dokonca pre ľudí, ktorí sú chorí na obličky je lepší práve tento púpavový, pretože neobsahuje kyselinu :)

      Odstrániť