streda 1. apríla 2015

Pozrime si Glasgow

Pred pár týždňami sme sa vybrali na výlet do Glasgowa. Hlavný cieľ bola večerná show Dylena Morena (ktorého som doteraz nepoznala a ani si nevedela zapamätať jeho meno :D), ale išli sme už hneď z rána, aby sme si pozreli mesto. Vždy som mala predstavu o Glasgowe, že ide o škaredé, šedé a priemyselné mesto. Áno Glasgow nie je taký krásny ako Edinburgh, ale aj tu sa dá nájsť niekoľko zaujímavých miest.

Dominantou mesta je dozaista Glasgowská katedrála. Je to nádherné miesto plné inšpirácií, stačí si len sadnúť a chvíľu počúvať.






Nad katedrálou sa týči Pantenón, miesto posledného odpočinku pre viacerých Glasgowčanov. Ako sme tak šlapali na vrchol cestou sme stretli skupinku deciek, ktoré boli očividne na školskom výlete. Konečne som prišla na to, kde sa berie tá povestná škótska otužilosť. Deti sú k nej vedené už od malička, keďže okolo pobehovali v tričkách, hoci my sme boli zababušené v bunde a šále. Bol to slnečný deň, ale dozaista na tričko ešte nebolo.


Z centra sme sa presunuli ku Kelvingrow gallery, prenádhernej budove, ktorá v sebe skrýva niekoľko hodnotných diel od známych maliarov ako je Dáhli, Van Gogh či Monet. Nie že by sa mi diela nepáčili, práve naopak, ale často krát sa aj tak nakoniec pristihnem pri tom, že ma oslovia celkom neznáme mená, ktorých obrazy majú akúsi inú zaujímavú hĺbku. Konkrétne dielo Van Gogha ma akosi nechalo chladnou, ale naopak Dáhliho Kristus na kríži bol dokonalosť sama.



Hneď vedľa galérie cez park, sa nachádza Glasgowská univerzita, ktorej areál pripomína Harryho Pottera či Zlatý kompas. Masívne múry, ktoré tvoria skôr atmosféru hradu než univerzity rozprávajú príbehy nejedného študenta.




Glasgow sa nachádza na opačnom pobreží než Edinburgh, asi hodinu cesty vlakom. Zaujímavý je niekoľko stupňový teplotný rozdiel, ktorý rozdielne pobrežie vyvoláva. Aj napriek menej stupňom zatiaľ vyhráva Edinburgh so svojou históriou, zvláštnymi zákutiami a atmosférou.

3 komentáre:

  1. Och nádhera :) už aby som, tam bola :) neupustím z myšlienky, že to uvidím na vlastne oči :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. a potom si skočíme spolu na kafe do dákej zapadnutej malej kaviarničky na Royal Mile, kde sa budeš cítiť ako v Harry Potterovi ;)

      Odstrániť