nedeľa 17. marca 2013

Marcové bylinky - Kostihoj lekársky


Rapídne sa nám ochladilo, takže moje fotky byliniek, ako som pôvodne plánovala, bohužiaľ nebudú. Vôbec som sa na zber nedostala, ale ak sa ešte do konca marca oteplí, možno niečo stihneme. Dnes si niečo povieme o kostihoji, ktorého korene zbierame práve teraz na jar.

KOSTIHOJ LEKÁRSKY

Miesto výskytu:
Vlhké lúky, okraje polí, vlhké priekopy, pozdĺž potokov, na rumoviskách, pri plotoch. Ešte pár rokov dozadu bol jeho výskyt častejší, dnes musíme troška hľadať, ale ide o hojnú rastlinku, bez špecifikácií rastu.

Rastlinka:
Kostihoj má drsné kopijovité listy. Viacročný koreň je zvonka tmavohnedý až čierny, vnútri biely až žltý a hrubý ako palec. Po rozrezaní je koreň hlienovitý až mastný. Má veľmi dlhé korene a preto sa aj ťažšie zbierajú, no na druhej strane zaručujú hojný výskyt rastlinky. Kvitnúca rastlinka má fialové alebo biele kvety. Rastlinka dorastá až do 1m. (zdroj: Macků, J. - Krejča, J. - Atlas liečivých rastlín)

Zber:
Koreň – zber včasne na jar (ideálne marec, apríl)
Listy – zber počas kvitnutia (od mája do júla)

Liečivé účinky (zdroj: Trebenová, M. – Zdravie z božej lekárne):

Vo všeobecnosti má kostihoj protizápalové a odhlieňujúce účinky. Obsahuje veľa hojivého slizovitého hlienu, tiresloviny, živicu, cholín, konsolidín. (zdroj: Macků, J. - Krejča, J. - Atlas liečivých rastlín)

tinktúra
Podľa názvu bude najúčinnejší na reumatizmus a kĺbové opuchy. Používame tinktúru na postihnuté miesta, natierame kĺbové oblasti, miesta kde bolia kosti. Tinktúru je možné nanášať pri rôznych vonkajších a vnútorných ranách, poraneniach, pomliaždeninách, vnútornom krvácaní, zlomeninách. Možno poznáte bolesť kostí, keď rastú končatiny hlavne v mladosti. Práve kostihoj pomáha pri zmiernení týchto bolestí.

kašovitý obklad z koreňa
Rovnako kašovitá zmes pomáha pri kostných výrastkoch na rukách/nohách. Obklady používame aj pri ochrnutí chrbtice, vredoch predkolenia, reumatických opuchoch, tvorbe tofov (dna, chron), nádoroch, bolestiach šije, zápale okostnice.

kašovitý obklad zo zaparených listov
Dokonca pri porážke na ochrnuté končatiny pomôžu zaparené listy alebo kašovité obklady. Rovnako pomáha, ak sú bolesti spôsobené prepracovanosťou, vyvrtnutím, vykĺbením.

listy – sedací kúpeľ
Do kúpeľa listy pridávame pri reumatických bolestiach, dne, bolestiach kostí, poruchách prekrvenia v nohách, kŕčových žilách, doliečenie kostných zlomenín.

čaj z koreňa
Vnútorne používame pri katare priedušiek, bolestiach žalúdka, zápale pohrudnice. Pri problémoch pijeme denne 2-4 šálky.

Spôsob použitia (zdroj: Trebenová, M. – Zdravie z božej lekárne):

Čaj – vrchovatú čajovú lyžičku zalejeme ¼ litrom vriacej vody. Lúhujeme tri minútky a pijeme 2-4 šálky denne.

Kašovitý obklad z koreňa – vysušené korene rozomelieme (múčku kostihoja je dostať aj v lekárni). 
Pridáme do šálky vriacej vody spolu so zopár kvapkami jedlého oleja a vymiešame na kašu. Ešte teplé nanesieme na obväz (plátno, inú látku) a priložíme na choré miesto.

Listové obklady – čerstvé listy zaparíme a priložíme ešte teplé na postihnuté miesto

Tinktúra – korene poriadne umyjeme, nadrobno nakrájame a dáme do fľaše až po hrdlo. Zalejeme ich doplna ražnou pálenkou alebo ovocným liehom (domácou pálenkou) a postavíme do tepla alebo na slnečné miesto.

Kúpeľ – na úplný kúpeľ použijeme 500g čerstvých/vysušených listov, na sedací kúpeľ 200g a necháme cez noc v 5 litroch studenej vody stáť. Na ďalší deň privedieme tekutinu do varu a vlejeme do vody na kúpeľ.

Šalát - mladé listy sú vhodné do šalátov na normálnu konzumáciu

Hoci sa zdá, že bylinka pomáha skôr starším s reumou, mladí si prídu na svoje napríklad pri občasných kŕčoch v nohách alebo pri poraneniach. Pred nedávnom som prechladla a neuveriteľne ma bolela šija, bohužiaľ kostihoj nebol po ruke, no ako si z detstva pamätám bol naozaj veľmi účinný. Pri ťažších problémoch však treba pamätať na to, že nepomôže hneď ako silné lieky proti bolesti a pod. Na druhej strane ide o prírodný produkt, ktorý organizmu neškodí, treba ho však, ako každú bylinku, používať s rozumom. 


Ak sa chcete dozvedieť kedy zbierať, ako a v aký čas, čo všetko s bylinkami treba robiť a ako skladovať, čítajte tu.

Nakoľko nemám licenciu k prebraným fotografiám bylinky, musíte jej vzhľad vygoogliť ;)


4 komentáre:

  1. Prírodná rubrika sa mi páči, aj keď ju aktívne nekomentujem, nadšene čítam! Aj ja flirtujem s napr. prírodnou kozmetikou a pomaly sa prosto dostávam (chcem dostať) bližšie k prírode, takže sa na zber dákych byliniek možno raz vyberiem aj ja! :) Nadšene čítam, skutočne ďakujem za inšpiratívnu rubriku! :)

    Dada z Trojveršia.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Som rada, že sa páči. Je to aj môj taký záväzok zaoberať sa viac prírodou a blog je na to dobrá príležitosť, pretože ma to núti zaoberať sa tým, ak chcem niečo napísať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. vsak to pocasie je katastrofa....! zima ...studeny vietor...som zvedava kedy budem moct vybehnut za dom na luku aby som s nadsenim hladala bylinky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. verím, že čoskoro :D na veľkú noc má byť už teplo, ale čo dovtedy? :D

    OdpovedaťOdstrániť