sobota 9. marca 2013

Bylinkový úvod



Skôr ako sa pustíme do zberu byliniek, je potrebné osvojiť si zopár pravidiel, ktoré sú s ním spojené.


1)
Bylinky zbierame len na jednu sezónu, pretože potom strácajú svoje liečivé účinky. Pýtala som sa na tento fakt v lekárni, kde tiež predávajú sypané bylinky a tam mi tvrdili, že vydržia asi tri roky, nuž tak si vyberte. Uprednostňujem zbierané bylinky pred lekárenskými, hoci tieto sú pod dohľadom a skutočne nehnojené a pravé. Aj napriek tomu, čo môžeme nazbierať v našich končinách zbierajme tam, pretože nám samým takéto bylinkové prechádzky  urobia len dobre a účinky niektorých oceníme za čerstva, nesušené.

2)
Bylinky zbierame na miestach, kde sa nestretávajú s výfukovými plynmi, čiže nie pri cestách a ani pri železniciach. Ideálne miesta sú lúky, lesy a háje, tam kde občas vkročí ľudská noha a to je všetko. Priznám sa ja nemám takúto možnosť zbierať, bývam na nížine s obmedzeným množstvom lúk, ale aj tak sa snažím vždy ďalej od spomínaných vecí. Ak bývate v horách alebo pri nich, tak istotne za mestom či dedinou nájdete raj byliniek. Najväčšiu liečivú silu majú bylinky zbierané za slnečného počasia okolo obeda, respektíve po obede.

3)
Z mnohých byliniek zbierame celé rastliny u iných len listy, či kvety alebo korene. Pri každej bylinke na tento fakt upozorním.

4)
Je mnoho spôsobov ako bylinku ďalej spracovávať. Môžeme:

a) sušiť
Časti z bylinky nakrájame na menšie a dáme na suché čisté miesto vysušiť. Ideálne ak máte povaľ, alebo aj prázdnejšiu či nepoužívanú izbu. Na kartóny dajte novinový papier a na to rozosypte bylinky. Keď sa usušia skladujeme ich v sklených nádobách alebo v látkových či papierových vreckách. Nikdy nie v igelite alebo kove.

b) spraviť tinktúru
Tinktúra sú výťažky z rastlín získané pomocou 38 – 40% žitného alebo ovocného liehu. Fľaša alebo iná uzatvárateľná nádoba sa voľne naplní určitou bylinou a zaleje sa ovocným alebo žitným liehom. Dobre ju uzavrieme a necháme 14 dní odstáť na teplom mieste s občasným pretrepaním. Nakoniec výťažok precedíme a používame po kvapkách na vnútorne užitie alebo zvonka ako obklady a na natieranie. (zdroj: Trebenová, M. Zdravie z božej lekárne)

c) spravíme čerstvú šťavu
Podobne ako ovocie môžeme v odšťavovači spracovať aj bylinky. Takáto šťava sa užíva po kvapkách, môžeme si ju predrobiť a aj niekoľko mesiacov skladovať v chladničke. (zdroj: Trebenová, M. Zdravie z božej lekárne)

d) zápar a odvar = čaj
Predpísané množstvo dáme do pohára a zalejeme zovretou vodou.  Čerstvé byliny sa lúhujú len asi pol minúty a suché o niečo dlhšie jednu až dve minúty. Korene dáme do predpísaného množstva vody, krátko varíme a tri minúty lúhujeme. Niektoré byliny nemožno preliať zovretou vodou, pretože strácajú zvýšenou teplotou liečivé účinky. Čaj získavame vylúhovaním v studenej vode a teda mercenáciou. Mercenácia, teda lúhovanie byliny, trvá 8 – 12 hodín, väčšinou cez noc. (zdroj: Trebenová, M. Zdravie z božej lekárne)

e) spraviť si masti a oleje
Na 500g bravčovej masti (tá je najlepšia, hoci som vegetarián myslím, že lepšia náhrada v domácom prostredí nie je) použijeme 4 hrste byliniek. Masť rozohrejeme a do horúcej pridáme bylinky. Krátko pražíme, premiešame a odtiahneme zo sporáka. Masť zakryjeme a dáme na chladné miesto. Aby sme mali skutočne kvalitnú masť na druhý deň ju prihrejeme prefiltrujeme cez ľanové plátno a dáme do téglikov. Olej získavame naplnením plnej fľaše bylín, naliatím do nej olivového oleja lisovaného za studena a necháme 14 dní na slnečnom mieste alebo pri tepelnom zdroji. (zdroj: Trebenová, M. Zdravie z božej lekárne)

f) sa okúpať
Ak sa chceme celé okúpať cez noc mercerujeme vedro (6 – 8 litrov) čerstvých bylín alebo 200g sušených.  Na druhý deň mercerát prihrejeme a vlejeme do pripravenej vody na kúpeľ. Oblasť srdca by vo vode nemala byť ponorená. Po kúpeli sa nesušíme ale zabalíme sa do kúpacieho plášťa alebo uteráka a ľahneme si do postele, kde sa ešte vypotíme. Bylinky môžeme použiť aj na sedací kúpeľ. Stačí polovica množstva a postupujeme rovnako ako pri celom kúpeli. (zdroj: Trebenová, M. Zdravie z božej lekárne) Z vlastnej skúsenosti však viem, že miesto celonočnej procedúry stačí vylúhovať vo vriacej vode. Voda by mala siahať nad obličky.

g)
Pri každej bylinke upozorním čo z nej zbierať a na čo ju môžeme použiť. Bylinky pôjdeme zbierať podľa jednotlivých mesiacov a ročných období, takže takto budeme aj jednotlivé bylinky deliť. Čo nás zaujíma najviac sú ich účinky, na ktoré budem rovnako upozorňovať.


6)
Bylinky skladujeme v papierových vreckách alebo sklenených pohároch. Nikdy nie v kovových nádobách alebo igelitových vreckách.

7)
Bylinky treba užívať s rozumom podobne ako lieky, nakoľko majú tiež silné liečivé účinky a pôsobia širokospektrálne. Stačí trocha počúvať vlastné telo a ono už povie či vám bylinka pomáha alebo škodí. Ja osobne som sa so škodlivou bylinkou ešte nestretla a to už vyše roka nepijem iné ako bylinkové čaje niekoľkokrát za deň. Dávam si však pozor, aby išlo o bylinky, ktoré pôsobia na nejaký môj neduh, alebo konkrétnu bylinku pijem len istý čas, nie sústavne a dennodenne. Vždy záleží od konkrétneho problému. Ak ide o prevenciu pite čaje niekoľko dní 1-2 krát za deň a potom prestaňte. Ak ide už o zdravotný problém, bylinku používajte pokiaľ sa vám neuľaví. Čaje niekoľkokrát za deň.



zdroj obrázka (volne prístupné): http://www.freepik.com/free-photo/lavender_33847.htm

2 komentáre:

  1. Evka normalne si ma navnadila!!! asi sa dam na zber byliniek....mas v plane nejako pisat aj zvlast o bylinkach, ktora je prave teraz vhodna na zber ...v akom obdobiii a podobne veci?? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jasné, chystám sa spraviť marcový prehľad, rada by som ho doplnila fotkami, len sa neviem stále dostať ku zberu, bo celé dni som niekde mimo a ani slnko veľmi nesvieti..no ale každopádne napíšem behom ešte tohto týždňa čo treba zbierať :)

    OdpovedaťOdstrániť