sobota 9. marca 2013

Lula, syn Brazílie


Bol by hriech nespomenúť tento film. Aj som takmer zabudla, keby som nenarazila na inú recenziu iného argentínskeho filmu. Tento je brazílsky a neskutočne dobrý. Film sme pozerali v jednom klube, v polke vypadol, celý čas sme sa nakláňali na titulky, keďže pred nami sedeli ľudia a ritky boleli z drevených sedačiek. Ja však také môžem, je to autentickejšie a milšie ako neustále multiplesky a pod. (hoci tam chodievam samozrejme tiež). No ale k filmu.




Filmom sa prelína život chudobného chlapca prezývaného „Lula“ od narodenia až do jeho voľby za prezidenta. Pochádzal z chudobnej časti Brazílie a náhodou sa so svojou matkou a siedmimi súrodencami dostáva do Rio de Janera. Tam prežívajú rôzne strasti, on chodí po tajme do školy, pretože otec by ho za to zabil, len matka v ňom vidí potenciál, až sa nakoniec vyučí za robotníka a začne pracovať v korporátnych firmách, ktoré v tej dobe riadne vykorisťujú robotníkov. Matka je ďalšia hlavná postava filmu a asi každý by chcel takú mať. Chudobná negramotná žena vie viac múdrosti ako študovaní ľudia a nebyť nej Lula sa nevyšplhá tam, kam sa nakoniec dostal. Žena vždy pripravená otvoriť náruč, ale aj pokarhať a poradiť.
Lula pracuje a postupne sa dostáva do odborov, pretože situácia robotníkov je neúnosná. V odboroch je roky, život opäť náhodou zariadi, že im zasvätí život a nájde v nich svoj domov. Je múdry, inteligentný, ale hlavne pochádza od tých, ktorí potrebujú zmenu, sám tiež musí platiť účty, nevie čo bude s jeho životom a sám sa bojí o vlastný život, ak sa vôbec v odboroch angažuje. Nedá mu to, má v sebe vizionára a je človekom v správnom čase na správnom mieste. Aj Brazíliou prešla socialistická vlna, len v inej podobe ako tu u nás. Ľud si vybojoval svoje práva, štrajkoval a postavil sa proti mocným. Vo filme sú veľmi silné scény, kedy tisíce robotníkov v jedu minútu opustia svoje stroje a vstúpia do štrajku.
Film je boj obyčajného človeka proti režimu, o jeho vytrvalosti, o jeho životných medzníkoch, ktoré ho ovplyvnili a ktoré ho priviedli až na dráhu prezidenta. Nikdy po nej netúžil, nikdy neveril, že by sa k takému úradu dostal.

Na záver je dôležité dodať, že ide o krásne spracovaný skutočný príbeh, ktorý sa zdá byť až neskutočný, kedy sa chlapec z konca sveta stane mementom a tvárou revolúcie jednej veľkej krajiny. Milujem takéto inšpiratívne príbehy obyčajných ľudí, milujem odhodlanie niečo zmeniť a tento film mne osobne veľmi ulahodil, takže odporúčam. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára