sobota 9. marca 2013

Lunárny marec



Marec sa nám už v plnom prúde rozbehol, tak si poďme povedať niečo o tom, čo v tomto mesiaci robiť, o čo sa starať alebo čo zbierať. Marcom sa nám rozbieha jar, tak si ešte najprv o tomto ročnom období niečo povedzme.


Jar je obdobím znovuzrodenia, prvých slnečných lúčov a stále teplejších dní. Všetko pučí, okolie vonia po zemi, ktorá sa prebúdza. Snažme sa nachytať prvé slnečné lúče, ktorú majú skutočne ozdravný účinok a dodávajú veľa energie. Veď pozrime sa na našich miláčikov, vyhľadávajú slniečko hneď ako začne na jar vykúkať.


Čínska medicína
V marci sa podľa čínskej medicíny venujeme žlčníku. Tento orgán ukladá žlč tvorenú pečeňou a pomáha rozkladať potravu na chemické zmesi.


Ako poznáme, že máme problém?

Žlčník sa ozýva ak nás bolí pod pravým rebrom, občas zvykne bolesť vystreľovať až do chrbta. So žlčníkom majú väčšinou problémy skôr starší ľudia. Jeho zlé pracovanie je spôsobená zlou životosprávou, konzumáciou nevhodných a ťažkých jedál a to hlavne vo večerných hodinách. Bolesť môže byť sprevádzaná nadúvaním, grganím, nevoľnosťou až zvracaním a zvýšenou teplotou.

Nakoľko však máme marec venovaný žlčníku, môžeme sa mu preventívne venovať aj my bez problémov. Preto môžeme tento mesiac venovať zdravým jedlám, nepime alkohol a kávu, pime bylinkové čaje podporujúce jeho funkčnosť (dostaneme v lekárni čaje priamo na žlčník) alebo si sami bylinkové odvary namiešajme. Bylinky podporujúce práve činnosť žlčníka sú všetky tie, ktoré obsahujú horčinu (časom sa k takým dostaneme v rámci tejto rubriky), ako napríklad horec, rebríček, chmeľ a iné. Okrem byliniek môžeme žlčníku pomôcť olejom z ľanových semienok alebo lecitínom. (zdroj:  lunárny kalendár krásnej panej na rok 2013)

Spln a Nov
Už o pár dní nás čaká Nov, presne 11.3 a na konci mesiaca zase spln 27.3. Prvú štvrť mesiaca stretneme 4.3. a poslednú 19.3.

Čo v tieto dni môžeme robiť?

Podľa fáz mesiaca môžeme očisťovať a detoxikovať svoje telo, pretože práve v dni splnu a novu, ale aj v dňoch kedy je jeho štvrť, nám mesiac pomáha pri očiste. V tieto dni môžeme:

  •  Držať úplnú hladovku


Nejeme nič 24 hodín, len pijeme vodu. Naše orgány odpočívajú.

  •   Držať pôst


Jeme len jeden druh potravy a to taký, ktorý nezostáva dlho v žalúdku a ani v črevách (napríklad ryža, obilniny). Pijeme bylinkové čaje, zeleninové alebo ovocné šťavy (čerstvé). 

  • Držať jogínsky pôst


Večer pred pôstom zjeme len ľahšie jedlo v menšom množstve a to najneskôr o 17.hod. V deň pôstu pijeme len dostatočne veľa vody, bylinkových čajov alebo zeleninových či ovocných štiav. Po 17.hod. si dáme jedno varené jedlo. Ak je takýto pôst príliš náročný na obed si môžeme dať menšie množstvo ovocia, orechov (neslaných a nepražených), hrozienok a sušeného ovocia. (zdroj: :  lunárny kalendár krásnej panej na rok 2013)

  •  Máme ovocný alebo zeleninový deň


Celý deň jeme buď len ovocie alebo len zeleninu a pijeme veľa vody, bylinkových čajov alebo ovocných a zeleninových štiav.


Mne osobne sa zeleninové a ovocné dni osvedčili už dávnejšie, ideálne mať ich aspoň raz v týždni. Na podobnom princípe pracuje aj jogínsky pôst, ktorý držíme okrem splnu a novu aj raz do týždňa (najlepšie v pondelok alebo vo štvrtok alebo na 11. deň od splnu a novu). Na výber máme hneď niekoľko variant, nemusíme drasticky hladovať (to ja som osobne nikdy nedokázala). Pre inšpiráciu si na najbližší pondelok (kedy máme nov) ordinujem ryžový deň. V tieto dni by sme sa mali trocha skľudniť a nechať telo odpočinúť. Je jasné, že to nepôjde vždy, pretože v práci zrejme dáky spln či nov nebudú považovať za dostatočný dôvod prečo neprísť, ale vždy ak vyjde tento deň na víkend, či čas nášho voľna, vybehnime do prírody, prechádzajme sa, počúvajme príjemnú hudbu a načúvajme prírode a hlavne sebe.

Pamätajme na staré známe z lunárneho kalendára, že pri dorastajúcom mesiaci jeme striedmejšie a ľahšie jedlá, pretože telo nabaľuje. Preto jeme veľa vitamínov v ovocí a zelenine, cvičíme a veľa sa hýbeme. Ubúdajúci mesiac znamená aj pre telo zbavovanie sa škodlivín a nepotrebného, chudne sa ľahšie a rovnako sú účinnejšie všetky detoxikačné metódy.

Marec a lunárny kalendár nám radia aj v iných oblastiach, či už záhradkárom, včelárom alebo kedy uzatvárať zmluvy či manželstvo, týmto veciam sa ja osobne venovať nebudem, nakoľko nie sú pre môj život až také dôležité. Snažíme sa detoxikovať organizmus a k tomu nám pomáhajú uvedené rady ohľadne pôstu, či čínskej medicíny. V osobitnom článku si povieme o bylinkách, ktoré zbierať v tomto mesiaci.






zdroj obrázka pomaranč (voľne dostupné): http://www.sxc.hu/photo/1417718/?forcedownload=1

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára