pondelok 2. decembra 2013

"Zima" v Škótsku nemá rovnaký význam ako "zima" na Slovensku

Už tu máme december. Ako sa dozvedám zo Slovenska, u nás už aj zasnežilo. Tu sa teploty držia stále nad nulou a predpokladám, že tak to ešte dlhšiu dobu potrvá. Pre ujasnenie Edinburgh leží pri mori, takže tu máme celkom vlhký a momentálne hlavne chladný vietor. Obyčajne teplota cez zimu neklesá pod nulu, respektíve mrazy ako na Slovensku tu nezažijete. Zimou sa však môžete triasť oveľa viac ako u nás doma. Vaše vnímanie však bude dozaista iné ako to škótske.

Po večeroch, hlavne cez víkend, sa mesto začína plniť partychtivými návštevníkmi. Dievčence sa vyfintia, tváre majú ako porcelánové bábiky, každá linka či očný tieň dokonale sedí. Vlasy vyčesané, šaty krátke a na nohách čo najvyššie opätky. Prečo by aj nie, ide sa na párty, treba sa nahodiť. Dokonalý outfit škótskych, teda edinburghských dievčat, ma vždy prekvapí ale aj inšpiruje, ako sa veci dajú krásne zladiť. Čo ma však prekvapuje v celkom inom význame je fakt, že v radách pred barmi stoja dievčence len v krátkych sukienkach, často krát dokonca bez siloniek a krátkych, často krát ramienkových či bezramienkových tričkách. A vonku sa hlási teplota takmer nulová, ja prechádzam okolo v kabáte a s čapicou na hlave. Drsné škótske podmienky sa zrejme podpísali na genetike a títo ľudia jednoducho inak znášajú zimu, lepšie, otužilejšie. Kde mňa ľahko prefúkne, oni sú v pohode, choroba sa neprihlási.

Zima zavítala aj do edinburghských bytov. Našťastie ten náš je nový, s dvojitým tesnením a centrálnym vykurovaním. Lenže mnohé byty v meste takéto vymoženosti nemajú. Nájdete tu storočné byty, kde sa s kúrením akosi ešte nepočítalo. Veď zima tu znamená maximálne niečo pod nulou, takže dvojité steny netreba. Na čo by sme robili dvojité okná, veď ak troška zafúka (fúka tu takmer nostop), nikomu to neuškodí. Škóti sa takto otužujú od malička, potom sa niet čo čudovať, že stretnete fifinky stáť pred barom, či v autobuse, len tak bez svetríka.

Chodci v kraťasoch, donedávna dokonca v žabkách nie sú žiadnou raritou. Kde na prechode jeden stojí zababušený v kabáte, šále, s čapicou na hlave (po väčšine ide o cudzinca), vedľa neho čaká na zelenú chlapík takmer v plážovom odeve.

Ja som už stihla nachladnúť. Hoci mi miestny vlhký vzduch na moje dýchacie cesty prospieva, slovenské rozmaznávanie v teplých domovoch ma nijako nepripravilo na otužovanie sa v Edinburghu. Nuž iný kraj iný mrav. Páči sa mi sledovať tieto kultúrne rozdiely ;) 

7 komentárov:

  1. Aj mne sa páči spoznávať ich aspoň takto sprostredkovane! :) Budú raz aj dáke autentické fotky, pekne prosím, pekne pozerám? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. akože tých báb? myslela som aj na foto, ale akosi som pri sebe nikdy nemala foťák, keď som ich takto stretla...a neviem ako ich odfotiť, aby som nevyzerala tak troška hlúpo :D no ale pokúsim sa ;)

      Odstrániť
  2. Nie, netreba konkrétne tých báb, tak celkovo dáke fotky Škótska, škótskeho života - čiže pokojne aj tých báb. XD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak tak fotky Edinburgu!! :)

      Odstrániť
    2. jaj to jasné, určite budú, už mám nachystané, len článok ešte musím spískať ;)

      Odstrániť
  3. tiez sa mi paci, ako v inych krajinach robia pre nas takmer nelogicke veci :D je to zabavne...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. hej je to sranda sledovať, človek sa potom zamýšľa, že sme vlastne vzájomne podobní, ale v maličkostiach rozdielni aj čo sa národnostných zaužívaných vecí týka :D by ma zaujímalo, čo iní na nás považujú za iné, nelogické :D

      Odstrániť