piatok 8. marca 2013

Príroda naša pomocníčka



V dnešnej uponáhľanej dobe je veľmi ťažké prinavrátiť sa k prírode, počúvať vlastné telo a zaoberať sa občas aj samým sebou po telesnej a duchovnej stránke. Nakoľko som nikdy nebývala veľmi chorá, skôr len kadejaké nachladnutia, občas chrípka a za posledného rok a pol som si prežila niekoľko zdravotných problémov, niektoré zostanú natrvalo a niektoré ktovie kde sa vzali, zistila som, že moje telo sa mi snaží už tou poslednou možnou cestou, cez choroby, ukázať, že svoj život nežijem asi úplne správne. Niektoré veci v ňom ešte teraz nedokážem zmeniť, ale čo dokážem o to sa pokúsim. Jednou zo zmien je aj moje odhodlanie viac sa o seba starať a počúvať sa, viac sa prinavrátiť k prírode a jej liečivým zdrojom, obdobiam, kedy je vhodné robiť určité veci a k rituálom, ktoré by mi mohli pomôcť.


Vytvorila som novú rubriku „príroda naša pomocníčka“, pod ktorou budem uverejňovať články týkajúce sa lunárneho kalendára, byliniek a iných cenných informácií v spojitosti s prírodou, ktoré som za posledné obdobie vyskúšala alebo budem skúšať sama na sebe, ktoré som sa dozvedela a budem pokladať za užitočné.

Pomaly nám začína jar, prvý vhodný čas na zber byliniek. Už v minulom roku som sa stala malou tetkou bylinkárkou, na zimu som si nazbierala zopár letných a jesenných byliniek, ktoré nám pomohli lepšie prečkať zimu. Zatiaľ sa len o nich učím a tak som si povedala, že nezaškodí sa s nadobudnutými znalosťami podeliť.


Lunárny kalendár som nikdy veľmi neštudovala, skôr mi prišlo vtipné v určité dni si nechať strihať vlasy či prať bielizeň. Zistila som však, že tento kalendár nie je len o týchto veciach. V súvislosti s bylinkami je dôležité v akej časti dňa sa zbierajú, v súvislosti s chorobami, je dôležité v ktorý ročný mesiac sa o ktorý orgán staráme, či dokonca kedy upratujeme nie len v byte ale aj v nás samých a ako by takéto vnútorné upratovanie malo vyzerať. Dôležitosť spočíva predovšetkým v efektivite nášho snaženia. Priznám sa čím ďalej verím lekárom menej a čím ďalej mám pocit, že predovšetkým farmácia sa stáva len jedným veľkým biznisom a preto sa nechcem spoliehať len na ňu a siaham aj po takýchto, pre mnohých, zvláštnych až humorných veciach. Nakoniec ak pomôžu, prečo nie?

Takže okrem iného ako som už avizovala pred pár mesiacmi, chcem sa venovať detoxikácii organizmu, konečne už naplno, a práve táto rubrika aj s ňou bude súvisieť.



2 komentáre:

  1. Páči sa mi tento tvoj nápad venovať sa bylinkám. Máš pravdu, ľudia sa teraz čoraz väčšmi spoliahajú hlavne na rôznu medicínu a chémiu, ktorá síce môže pomôcť, ale na druhej strane má to aj negatívne účinky, hlavne ak je toho už veľa. Možno je to ale naozaj tak, že to, čo hlavne potrebujeme, je príroda okolo nás. A vedieť "počúvať" vlastné telo, lebo práve ono nám môže občas najlepšie povedať, čo potrebuje.
    Veľmi tomu síce neverím, že napríklad môže na nás vplývať nejaký mesiac, ale zase, už o tom vraví toľko ľudí, že začínam rozmýšľať o tom, že to možno má tiež niečo do seba :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No ono lieky pomáhajú v akútnych prípadoch, ale vo všeobecnosti viac utlmujú ako liečia príčinu..hoci nevravím, bylinky ak nedôjdeme k podstate veci tiež len zrejme utlmia a nevyliečia. Podstata sa väčšinu skrýva v popieraní rôznych situácií a vnemov po psychickej stránke, ktoré väčšinou nevieme identifikovať. Určite máš pravdu v tom, že príroda ponúka mnohé, čo naozaj potrebujeme, len sme sa od nej statočne odvrátili :D
    A čo sa týka mesiaca bola som na tom úplne rovnako, ale sama vidím, že keď dodržujem pôst v predpísané dni je to efektívnejšie alebo vlasy strihané v sobotu mám totálne naprd :D ale na to musí prísť každý sám, hovorí sa, že ako vďaka mesiacu prebieha príliv a odliv, tak aj tekutiny v tele sa vylučujú a naopak držia..nebyť mojich zdravotných problémov, asi tiež vždy budem na lunárny kalendár nazerať ako na komické riadenie si života :)

    OdpovedaťOdstrániť