pondelok 12. januára 2015

PRÍBEHY Z KAVIARNE - Stret s americkou "hlúposťou"



V kaviarni som pracovala s mladou Američankou, budem ju volať Pantene, keďže sa jej meno dokonale rýmuje so šampónom :). Občas sme sa zvykli porozprávať ona bola zvedavá na moje rodné korene ako aj ja na tie jej. Je taký mix viacerých kultúr, keďže každý z rodičov pochádza z inej národnosti. Jej rodina nie je kompletná, žije s maminkou a tatko žije v Taliansku. Určite jej však táto multikultúrnosť v koreňoch viac pridala ako ubrala, keďže sa živo zaujíma aj o všetko iné ako len americké. Raz sa naša konverzácia ubrala až k „americkej hlúposti“. Väčšina z nás Američanov považuje za ľudí, ktorí toho rozumu veľa nepobrali, keďže nevedia o Európe takmer nič, históriu ovládajú len tú ich a tak trocha si myslia, že sú pupok sveta a ten zvyšok nestojí za zmienku. Vždy som sa aj ja udivovala, hoci zovšeobecňovanie nemám veľmi rada, z akého dôvodu sú takí ignoranti, pretože na druhej strane sú to veľmi milí, veselí a ústretoví ľudia. Takže cielený nezáujem mi tam akosi nikdy nesedel. Pantene sama uznala, že Američania sú ignoranti. Ako sme sa tak rozprávali, konečne som pochopila prečo je tomu tak.

Pantene začala s tým, že ani ona sama veľa nevie o iných kultúrach, štátoch, ale ako má vedieť, keď sa niečo také v škole napríklad neučia. Vtedy sa vo mne zapla kontrolka, akože neučia? Vysvetlila mi, že na histórii, ak sa bavíme o strednej škole (high school), sa učia len tú americkú. Zo svetových vojen sa učia len tie pasáže, na ktorých sa podieľala sama Amerika, inak sú len voliteľným predmetom. Dokonca aj toto zvládnu v rámci jednej vyučovacej hodiny. V podstate nič iné zo sveta sa neučia, takže ak stretnú Slovenku ako som ja, niet divu, že netušia nie len kde štát leží, ale ani fakt že sme sa s Čechmi rozdelili vyše 2O rokov dozadu. Geografia vyzerá zrejme podobne, síce prejdú jednotlivými kontinentmi a aj štátmi, ale hlavný dôraz sa kladie na tie štáty, kde opäť Amerika má alebo mala akýsi záujem.

Toto poznanie bolo pre mňa prekvapením. Vždy som síce vedela, že americký školský systém nie je zameraný na také kvantum informácií ako ten náš, ale nikdy mi akosi nedošlo, že celá tá ich hrdosť vlastne pramení z faktu, že o zvyšku sveta toho toľko nevedia, keďže sa informácie o ňom o nich neobtreli ani len v škole. Ja viem, všetci sa môžeme zaujímať o dianie vo svete aj mimo školské lavice, ale ruku na srdce koľkí z nás to reálne v živote po skončení strednej školy a nástupe pracovných a iných povinností robia. Byť tak trocha ignorantom Američanov vychováva systém už od malička. Zrejme to nie je správne, ale je to momentálne tak, takže ja upúšťam od akéhokoľvek škatulkovania a vytvárania si názoru na Amíkov že sú hlúpejší ako my. Každý vieme niečo a ich pozornosť sa upriamuje jednoducho inde, než tá naša. Len tak pre zaujímavosť, Pantene chce ísť študovať politické vedy práve z dôvodu, že sa chce o svete naučiť viac, než čo jej ponúkla škola.


Troška od témy, ale tento poznatok mi vyčaril úsmev na tvári. Pantene raz bola na Slovensku na svadbe, keďže ujo si bral za manželku práve Slovensku. Z celého výletu jej najviac zostali v pamäti rozhlasy na dedinách. Nedokázala pochopiť ich význam, prečo ich stále máme, či ako pripomienku komunistických čias. Keď som jej povedala, že ich na tých dedinách ešte aj dnes používame, padla jej sánka. A čo v nich preboha hlásime? Stále propagandu ako za komunistických čias? Ani po mojom vysvetlení, že sa z nich dozvedáme dianie v dedine, čo sa predáva na trhu  alebo či dnes lekárka ordinuje nevychádzala z údivu a akosi si to nevedela predstaviť. Ja som vyrastala na dedine a síce som ešte nedozrela do veku, že by som sa kvôli rozhlasu vystrčila z okna a počúvala novinky, je v mojom živote súčasťou vlastne odjakživa. Nuž aj taký dedinský rozhlas sa môže stať nezabudnuteľnou spomienkou jednej Američanky. 

8 komentárov:

  1. wo, tak toto som fakt netusila! ... je to neuveritelne egocentricke, ale nikdy mi nenapadlo vidiet to z tej stranky, ze su vlastne k egocentrizmu vedeni takýmto školským systemom...o.O asi za to ozaj svojim spôsobom nemozu. Tak trochu to vyzera ako komplot na vlastnych ludi, nie? XD zamerne drzanie v nevedomosti.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. hej presne tak to príde aj mne a je to celkom smutné, keďže ide o vlastne jednu z najmocnejších a svojím spôsobom aj najotvorenejších krajín sveta...nuž zase som si potvrdila že veci bývajú často krát inak než ako sa na prvý pohľad zdajú :)

      Odstrániť
  2. Ked porovnam napriklad diskuzie k clankom v poprednych slovenskych dennikoch a blogoch s ich americkym ekvivalentom, so slovenskou mudrostou to nevyzera najlepsie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. hej to som si všimla aj ja...to je tiež dosť relevantný poznatok :)

      Odstrániť
  3. S tou históriou máš úplnú pravdu, Američania (teda aspoň väčšina) majú naozaj čo sa tohto týka málo poznatkov a nás stále majú za Československo (poprípade si nás ešte mýlia aj so Slovinskom - toto ma vie tiež naštvať :D), ale je to presne hlavne kvôli ich systému výučby. Ale zase na druhej strane, možno sa naopak v ich školách sústredia na iné konkrétnejšie veci, ktoré zase uplatnia viac v praxi. U nás je to naozaj tak, že sa učíme všetko, z každého rožku, ale zase si povedzme, koľko si z toho všetkého aj reálne pamätáme (a o mojich poznatkoch z dejepisu sa radšej vôbec nezmieňujem :P)? Neviem, všetko to má nejaké tie svoje výhody a nevýhody.
    A čo sa týka ich povahy, tiež to nie je dobré škatuľkovať. Všade sa nájdu aj takí aj takí ľudia. Ale je pravda, že je to úplne iná mentalita, iný spôsob nazerania na svet, úplne iný spôsob rozmýšľania a človek to proste musí zažiť na vlastne koži, aby to pochopil. A v podstate súhlasím, že z nášho pohľadu ich možno vidíme ako egocentrických, ale ono je to presne len tým ich životným štýlom. že sú stále "busy", niekam sa ponáhľajú (u nich je normálne sa aj veľmi rýchlo osamostatniť od rodiny) a proste si nevedia tak nejako vnútorne vychutnať veci tak, ako my, skôr všetko berú len tak povrchne a to je bohužiaľ dosť smutné.
    Týmto komentárom nechcem nikoho zvýhodňovať ani znevýhodňovať, len poukázať na ten môj subjektívny názor, keďže som v USA strávila nejaký (aj keď zase nie extra dlhý) čas a mala som teda možnosť stretávať sa a aj pracovať s Amíkmi. Jedna vec, ktorá sa mi však vždy bude na nich páčiť, že môžeš ísť hocikedy po ulici a vždy stretneš niekoho, kto ti už len tým úsmevom a "Hey, how are you?" zlepší náladu, hoci toho človeka vôbec nepoznáš :-)
    Mimochodom, čo sa týka zase ich štátov, tie som kedysi ja sama nevedela ani vymenovať, takže sa s poznatkami z geografie tiež nemôžem veľmi porovnávať :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. hej všetko má svoje pre a proti...dokonca aj v tej povrchnosti západu akosi vidím dnes už aj výhody, pretože to človeka viac núti stáť na vlastných nohách a dovoľuje mu žiť si svoj život, mne sa zdá že je to flexibilnejšie k zmenám života, čo nie je na zahodenie ale je na druhej strane ťažšie vybudovať si hlboký kamarátsky či akýkoľvek iný vzťah....vždy je to však o tom koľko človek investuje a chce...a presne všade sa nájdu aj takí aj takí ľudia...ja som v USA nikdy nebola, môžem hovoriť len zo skúsenosti napríklad tu...a hej občas aj ten v skutočnosti žiaden záujem v tom "Hey, how are you" vie zdvihnúť náladu.
      ja ich dodne neviem vymenovať všetky :D

      Odstrániť
  4. Och tak nečudo, že si myslia, že sú pupkom sveta, keď nemajú ani tušenie kto žije na vedľajšom kontinente...
    Takže ak raz stretnem Američana a bude vedieť, kde sa nachádza napríklad Nemecko a nebodaj aj jeho hlavné mesto Viedeň, budem ho považovať tým pádom za sčítaného :) ďakujem za nový poznatok :)

    OdpovedaťOdstrániť