pondelok 24. júna 2013

Lunárny Jún

Máj sme skrz moju školu prekročili a hoci sa nám Jún chýli pomaly ku koncu, predsa by som vám rada o jeho vplyvoch na náš organizmus niečo rada povedala, aby sme to o rok mali jednoduchšie. Stále ešte zostáva týždeň dokonca a čo to sa dá dobehnúť.

Jún je mesiacom rozkvitnutých lúk, prichádzajúceho leta a najdlhších dní.

Čínska medicína: (zdroj: Kanyzová, Ž. - Lunárny kalendár Krásnej panej s publikáciou 2013)

V Júni sa venujeme tenkému črevu. Tento dlhý ľudský orgán, ktorý tvorí časť tráviaceho ústrojenstva, patrí práve k tým, ktoré si zaslúžia zvýšenú pozornosť, pretože cezeň prechádza potrava, často krát nezdravá a črevá majú čo robiť, aby nás od nečistôt ochránili. Je hlavným miestom, kde dochádza k tráveniu a vstrebávaniu potravy.

Ako poznáme, že máme problém?

Bolesti tenkého čreva zvyknú prerážať cez pupok. Môže ísť o rôzny druh bolestí, cez tupú až bodavú, čo môže prameniť zo zápalu alebo zúženia napríklad pri Crohnovej chorobe. Okrem bolestí brucha sa môže pridružiť väčší počet riedkych stolíc spolu s krvou a hlienmi alebo úbytok na váhe. Sliznica tenkého čreva môže byť postihnutá aj alergiou na rôzne potraviny. Pozor na stres, ktorý vie sliznicu čreva tiež riadne rozhasiť.

Ak už prepukol niektorý z príznakov alebo sa im chceme vyhnúť mali by sme sa zamerať na dostatočný príjem tekutín. Čím viac čistej vody, tým lepšia priechodnosť čriev. V tomto smere odporúčam pitie jedného litra vody ráno na lačno. Pomôžete sa tak rozbehnúť nie len črevám ale aj obličkám a celé telo hneď zrána zásobíte dostatkom vody. Aby sa v črevách neusádzal všelijaký humus, podporte ich peristaltiku príjmom vlákniny v zelenine a ovocí, či celozrnných výrobkoch. Črevná mikroflóra je rovnako dôležitá pre správnu prácu čreva. Podporíte ju pitím acidofilných mliek, živých jogurtov, bryndze, neošetrených syrov (rozumej domáce syry bez konzervantov, čiže nie z obchodu). Človek je stvorený pre pohyb a dokazuje to aj fakt, že črevá sa zázračne po každom pohybe rozhýbu. Investujte preto 20-30 minút denne intenzívnemu pohybu. Ideálne je behanie alebo pohyb zameraný na skutočné rozhýbanie celého tela, nie len posilňovanie. Taká cvičiteľka Jillian Michaels (30 day shred) vám denne zoberie len 20 minút, ale okrem menej centimetrov a kilogramov na váhe, sú jej cviky vhodné na rozhýbanie práve črevnej sústavy. Rovnako účinná je joga, ktoré celé telo poriadne pretiahne a rozhýbe, hoci patrí medzi kľudnejší spôsob cvičenia. Na črevá blahodarne pôsobí pôst, ideálne ak ho dodržujete podľa fáz mesiaca.

Spln a Nov
Pre tento rok sme ich už stihli všetky zmeškať, ale do budúcnosti nezabudnite, že v tieto dni držíme niektorú z očistných kúr. Ich stručný popis pre zatiaľ nájdete tu.


Prvý letný deň oslavujeme 24.6 na svätého Jána. Noc z 23. na 24., Svätojánsku noc, považujeme za magickú, kedy majú kúzla ale aj bylinky najväčšiu moc :). Dni sa nám zo začiatku predĺžili o 18 minút, no ku koncu sa nám už začínajú skracovať o 5 minút. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára