pondelok 1. apríla 2013

Marcové starosti a radosti


Z blogu www.trojveršie.sk som „odkukala“ denníček vo forme zápisu jednej – dvoch viet z každého dňa. Okrem toho pripájam objavy mesiaca, kde nájdete rôzne veci a kecy, ktoré som za posledný mesiac našla, oslovili ma a možno budú inšpiráciou aj pre vás. Pôvodne som chcela písať len mesačné zhrnutie, ale nakoľko tých objavov býva občas viacej, zrejme začnem aj s týždenným zhrnutím starostí a radostí :)

1. Suzanne (kamarátka žijúca v španielsku) sa už aj poberie naspäť...vidíme sa v apríli...prišla na dôležité poznanie, že sa asi predsa na Slovensko nechce vrátiť.. súhlasím

2. ľúto prišlo za vtáčikmi, ktoré k nám celú zimu chodievali...tak aspoň spomínam a teším sa zase o rok 

3. preboha to čo sa mi stalo...od rána sa neviem postaviť z postele, bolí chrbát, celé telo, hrdlo...pomóc...na čo som sa trepala vo štvrtok do posilky, keď si ani neviem zobrať suché tričko na prezlečenie.

4. stále ležím, pomaly sa neviem postaviť z postele, ešteže prišiel môj osobný masér v podaní môjho Vyvoleného (tak sa ho na týchto stránkach chystám volať) a rozmasíroval stuhnutý a prechladnutý chrbát.

5. Konečne môžem chodiť, síce so zapchatým nosom a stále rukou pred ústami, ale už aj po vonku, aj ku kaderníčke :P

6. Odovzdala som bakalárku a teraz budem tŕpnuť, či v nej nájdu, že som konzultantovi napísala zlé tituly, čo asi nájdu, keďže na každej strane ich má inak. Chudák, vážne som to voči nemu nemyslela v zlom...konečne viem čo je to Harlemshake, kde všetci tancujú ako posadnutí.

7. Konečne som napísala na blog o strachu, jednu z tém, ktoré si značím do debilníčka, čo všetko na blog napíšem a potom občas nenapíšem ani mesiac, ale hlavne, že je to v debilníčku :)

8. Snažím sa prinavrátiť k prírode, takže som si dnes 5 min. čítala na dvore a potom mi začala byť zima...zase netreba to preháňať :D a skoro som zabudla, dnes bol MDŽ a Vyvolený ma vybozkával a vyobjímal a od tatka som dostala kvetinku.

9. po guarana caffe zajačik durasel = upratovať, učiť sa, variť, písať a nakoniec si vydýchnuť a odpočívať ako náš kocúr.



10. život je tak rýchlo pominuteľný a my na to neustále zabúdame :(

11. mojím druhým domovom sa opäť stáva knižnica.. ach jaj tých pár dní na odpočinok akosi rýchlo ubehlo, veď jasné, keď som bola väčšinu času chorá... 

12. knižná výzva my dala riadne zabrať...dve hodinky strávila pri hľadaní ovce :D

13. nie je nad dobré české pivečko...  



14. víchrica a sneh a ja veselo na "úzkoprofilovkách" do  Volkswagenu...Keďže som občas nevidela kde končí krajnica, adrenalín na večer sa rapídne zvýšil.

15. rozlúčka na večnosť, nemám viac slov..

16. hena, žĺtko, olivový olej, jogurt, jablčný ocot....vlasy nevypadali a sú akési lepšie, lesklejšie, pevnejšie.

17. hudba je liek a k tomu smotanová torta, môj najobľúbenejší zákusok hneď po punčovom :D

18. "All you can eat china a sushi"...bože ako sme sa prejedli, nie, prežrali.

19. Po rokoch som dala dole zo skrine gitaru, tá bola zaprášená, no a zase som ju aj pekne odložila na minimálne pár dní lebo mi horia prsty...a to som vankúšiky mávala totálne tvrdé :-/

20. jar k nám prišla. 



21. boj s mravcami nemá konca kraja, na jar si vždy zmyslia, že náš domov je aj ich domovom a že naše jedlo je aj ich jedlom... ach jaj mravenečkovia, mohli ste sa vyhnúť jedovatej sprche, keby ste zostali pekne vonku na dvore

22. zima, zima, zima

23. romantický večer vo dvojici, treba dobiť vybité baterky :D

24. nový prírastok do zvieracej rodinky.

25. konečne zase raz babský večer pri vínku, vafloch, syre a špenátovej roládke...

26. knižná výzva zdolaná :D ja chcem vyhrať !! vlastne ani neviem aké knihy sú cenou. Ale aj tak ja chcem vyhrať !!

27. tak a budem písať o krásach Slovenska pre jeden cestovateľský portál. Konečne niečo dlhodobo záživné a zaujímavé.

28. učit se, učit se a učit se.


29. ide sa na výlet do Veľkého Medera, troška sa vykupšať...

30. vo vode ktorá má 38°C vydržím max 10min., potom odpadávam. Soľná jaskyňa má blahodarný účinok na moje dýchacie cesty, dýcham sviežejšie...ale vyprážané ryby vážne nemusím (viem úplne zapadlo do témy :D)

31. Veľkonočné prípravy pretkané učením. Tento sviatok mám asi najmenej rada zo všetkých.


Objavy masiaca



Natural guarana coffee

Guarana ma sprevádza už snáď 10 rokov. Nie som veľký pijan kávy, ale dáky doping sa občas hodí, hlavne v skúškovom období. Vyskúšala som guaranu čaj, kvapky, tabletky a teraz kávu. Musím uznať tento nápoj je neuveriteľný.  Vyvolený mi o ňom s nadšením hovoril, ako ho nakopne a je v pohode, hoci málo spal. Myslela som si, že troška preháňa, ale mal pravdu. Ide o nápoj s príchuťou kapučína, sladký, ale zdraviu neškodiaci (naštudovala som si zloženie a Ečka). Útlmový efekt ako po káve sa nedostaví (hoci ja som ho asi nikdy nezažila), nápoj energiu dodá nenútene a vydrží dlho. Produkt je určený pre ľudí z fitnessu, takže ak ho spojíte s cvičením, určite budete mať kopu elánu. Je dobré po jeho vypití naštartovať sa nejakou fyzickou aktivitou, vtedy nastúpia aj účinky guarany viditeľnejšie.

Sleep time - alarm clock

Objavila som veľmi zaujímavú aplikáciu, ktorá mi zase troška viac pomôže s mojím vstávaním. Ja som hrozný spáč, nepoznám asi krajšie miesto ako posteľ. Po dlhom a vyčerpávajúcom dni býva väčšinou mojím najkrajším zážitkom, ako si ľahnem do postele J. Už na strednej som mala so vstávaním problém a začala som na niektoré  hodiny blicovať, len aby som mohla dlhšie spať. Časom som sa dopracovala až do takého stavu, že som si veľmi začala prespaný čas vyčítať, keďže som mohla robiť mnoho iného a zaujímavejšieho. Rovnako ma občas moje dlhé vyspávanie ešte väčšmi unavovalo. Ale aj tak som sa nedokázala prinútiť. Budík som si dávala ďaleko od postele, ale aj napriek tomu som sa do nej vždy vrátila. Kúpila som si klasický rinčiaci budík, ale aj ten som umlčala a spala ďalej. Ale k pointe. Narazila som na mobilnú aplikáciu, ktorá počas noci sleduje môj spánok a zobudí ma v čase, kedy by som nemala byť v tom najhlbšom spánku. Zobudenie práve z tohto stavu býva sprevádzané ťažkosťami a únavou ešte počas celého dňa. Budík nastavím na určitý čas a aplikácia ma zobudí v rozmedzí pol hodiny pred zadaným časom, kedy vyhodnotí, že som v ľahkom spánku. Mobil musí byť položený na posteli (vlnenie vypínam režimom „lietadlo“)  a idem spať.  Naozaj to zaberá, ale nie vždy. Mám doma mačky, ktoré v noci lobzujú, otvárajú mi dvere do izby a jedna zvykne spávať na posteli pri nohách. Myslím, že mobil zachytáva aj iné pohyby na posteli, rovnako ak idem zavrieť po nich otvorené dvere alebo na WC. Vtedy mi správny čas na zobudenie vyráta inak alebo ma zobudí až v posledný možný čas a teda, ktorý som zadala. Následne spraví graf spánku, vyráta na koľko percent som spala v akom režime spánku a či by som mala byť odpočinutá. V tomto sa zvykne tiež občas  mýliť J Ale aj tak som zase o krôčik k naučeniu sa vstávať skoro a odpočinutá.

Btw existujú aj budíky, ktoré rovnako monitorujú náš spánok, zobudia v správny čas a kvalitu spánku vyhodnocujú. Tie sú však už za peniaze, ale za to istotne kvalitnejšie a vierohodnejšie.

Rescue-time

Zostaňme ešte chvíľku pri aplikáciách. Tento krát na počítač. Rescutime je program, ktorý vyhodnocuje nakoľko je moje práca pri počítači efektívna. Raz týždenne mi na e-mail pošle vyhodnotenie práce a ukáže koľko hodín som kde strávila. Či to bolo na FB,  e-maili alebo písaním vo worde. Je fajn mať prehľad, ako efektívne trávim svoj čas. Na druhej strane sa človek zhrozí, že niekoľko hodín  v týždni zabil Facebookom. Našťastie moja efektivita sa vždy pohybovala aspoň nad 50% (ale väčšinou viac :D)

Odšťavovač

Dávnejšie som písala o detoxikácii a tomto mesiaci som spravila opäť ďalší krok. Kúpila som si odšťavovač, pretože ovocné a zeleninové šťavy pomáhajú pri detoxikácii veľmi pozitívne. Nakoniec prečo nie, veď sú plné len dobrých látok (hoci zase treba s rozumom, napríklad zeleninové šťavy sa odporúčajú len jeden krát za deň). Okrem toho, priznám sa, nezjem ovocie každý deň a už vôbec nie v takom množstve ako odšťavím. Takú červenú repu, mrkvu, zeler jem rada, ale istotne nie každý deň. Šťavu z nich si však môžem pripraviť dennodenne. Jeden starý odšťavovač doma máme, ale je to opacha pri ktorej sa človek viacej naumýva, ako odšťaví. Nevravím, že teraz neumývam, ale je toho podstatne menej. Nakoniec je to zase len o zvyku. Moje tety odšťavujú dennodenne a prejavilo sa to aj na výsledkoch u lekárov. Takže hor sa dostať do seba čím viac prírody!

Btw ak by ste nad odšťavovačom rozmýšľali, je lepší s väčším výkonom (môj má 800kw), hlavne ak sa chystáte odšťavovať dennodenne. Najideálnejší je lis, pretože sa nestratí dužina, ktorá má mnoho zdravých látok a tie idú odšťavením do odpadu. Lis však stojí najmenej okolo 300€, čo mňa dosť odradilo. Nakoniec ak to porovnám s tým, že do seba toľko ovocia alebo zeleniny nedostanem, je stále lepšia aspoň šťava z nich.

Detoxikácia – prežúvať 32 krát a piť až hodinu po jedle

Keď už sme pri tej detoxikácii, tak jeden múdry ruský lekár (G.P.Malachov) tvrdí, že ak chceme zdravo a dlho žiť, mali by sme okrem iného 32x jedlo prežuť a piť až hodinu po jedle. Nerobím ani jedno. Pri jedle som vždy smädná, musím zapíjať, aby to do toho žalúdka vôbec šlo. Prežúvanie som skúšala a podľa mňa sa to nedá. Sústo prežujem max 15 – 20 krát a to už ma vážne nutká prehltnúť.  Tento pán vraví ale aj niečo iné, s čím sa stotožňujem – ak rozmýšľate či jesť, nejedzte. Ak rozmýšľate, či ísť na WC, choďte.

Raňajší liter vody

Ďalšia detoxikačná vychytávka, ktorú som uplynulý mesiac aplikovala do života, je pitie vody. Každé ráno vypijem trištvrť litra (mal by sa celý liter) vody spolu s hlbokým predychávaním a sledovaním prírody za oknom. Najprv to šlo pomaly a bolelo ma z toho trocha brucho. Teraz ako by sa veci dali na správne miesto, všetko sa rozpohybovalo a ja tie tri šálky vypijem v pohodičke. Treba si však vyhradiť na pitie čas a nehltať na silu. Najprv radšej menej a postupne zvyšovať a hlavne pri tom dýchať. No a potom mať možnosť ísť po asi pol hodine až hodine akútne na WC a nie tvrdnúť napríklad v autobuse :)

Aký bol váš mesiac, čo nového ste zažili alebo objavili?

6 komentárov:

  1. Krásne fotky! <3 Kocúr je krásavec! :D

    Som rada, že si s hennou spokojná! :) Mravencov som aj ja musela toxicky vysprchovať... Pri Knižnej výzve som sa aj ja neraz zapotila a priznávam sa, sem-tam som si pomáhala i nápovedami na fejsbúku od ostatných užívateľov :D

    Guaranová káva znie fajn, kde si ju zohnala? Možno by som si kúpila na pitie pred cvičením :)
    Tiež som spáč a o tej aplikácii som už počula, ale môj mobil by ju asi psychicky nezvládol... :D Aplikácia sledujúca moju efektivitu na počítači by ma asi vydesila k smrti, takže to radšej nie :D
    Čerstvé ovocné džúsiky strááášne ľúbim, aj ja by som si mala zadovážiť poriadny odšťavovač!
    S myšlienkou detoxikácie organizmu letmo flirtujem aj ja - odvtedy, čo si ju spomínala v tej prírodnej rubrike - to s tou vodou je celkom zaujímavý tip. Možno skúsim :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. On je náš krásny mudrc (hoci na foto nevyzerá, ale občas sa zatvári, že sa človek cíti ako debil) :)

      Tak ja som na FB do komentárov nie raz zašla, lebo som fakt už nevedela kudy-kam.

      Guaranu mi náhodou zohnal priateľ za veľkoobchodné ceny, ale dá sa aj na nete isto a j s poslaním domov vygoogliť. Alebo potom v klasických fitness obchodoch, ak máš dáky po ruke.

      Moja mamina tú vodu pije spolu s dýchacími cvičeniami (o tých čoskoro) už asi 3 mesiace a cíti sa sviežejšie. Dokonca jej zmizli zádery pri nechtoch, asi to nejako súvisí s dehydratáciou a preliečili sa jej obličky, s ktorými mala problém. Budem sa snažiť dávať sem info ohľadne detoxikácie, aby si každý vybral čo mu sedí. Len mnoho vecí ešte len na sebe skúšam. Ale som rada, že som ťa inšpirovala :)

      Odšťavovač odporúčam. Možno si len na začiatok treba na to troška zvyknúť, aby nestál v polici v špajzy nakoniec a to by bolo všetko. Naozaj lepšie aspoň tých 800kw aby mal, pretože pri menšom výkone musíš krájať všetko na malé kúsky. Sem to hádžem takmer celé. Okrem toho by sa mohol rýchlejšie pokaziť, ak by si ho používala každý deň. Tento môj (zelner)stál 105€ aj s cestou. je to taká stredná varianta, aby to malo výkon. Majú ho moje tety, odšťavujú dennodenne už niekoľko mesiacov a stále šlape :D Ale myslím, že celkovo sa dá vybrať.

      Odstrániť
    2. Ja som kedysi zvykla ráno piť aspoň ten hnrček vody - ale taký poriadny, určite má objem minimálne tých 400 ml. :D Môj problém je skôr ten, že ja ráno nikdy nestíham, strašne sa ponáhľam, takže by to asi až tak nefungovalo, no... Som celkom zvedavá na ďalšie články na tému detoxikácia organizmu, stále hľadám niečo, čo by mi vyhovovalo v tomto smere... :)

      Odstrániť
  2. He he ďalšia mánia ktora sa rozširuje tlieskam Dadi :)
    ja ju zacnem az od aprila...lebo ked som sa rozhodla ze sa zapojim aj ja bol marec uz v polovici :)
    takze odopoved kde Guaranu zozenie je zodpovedana...a ja sa snazim dodrziavat pitny rezim ale dneska v praci sa to nejako neda...kedze nam vod strajkuje ani kavu som si nemohla urobit ...nasla som vsak zasobu vody kotru nechavam vo flasiach pre polievanie kancelarskych kvetin zatial ziju co nechapem :D lebo pri mne kazda rastlina otrciii kopyta :D ...:) a domcek pre vtaciky je aj vyuzitelny...my mame tiez ale ziaden vtacik nas este nenavstvitil a to ho mame vyvesený od novembra :-/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. u mňa je to s tými kvetinami podobne. Preto mám v izbe len takú, ktorá keď vždy zvädne, ja ju polejem a ona sa spamätá :D no my sme im tam celú zimu dávali zrno, slnečnice a iné krmivá pre vtáky..išli hlavne na to zrno. vrabec, hrdličky a sýkorky nás v hojnom počte celú zimu navštevovali a to máme dve mačky. Možno u vás na okolo bolo dosť potravy, alebo im ponúknuté jedlo nechutilo :D lebo u nás mám pocit, že chodili všetky vtáky z okolia, pretože ľudia málo zvyknú prikrmovať v zime.

      Odstrániť
  3. Evi, smiem sa niečo spýtať - aj keď to nie je príliš k téme. :) Ale viem, že ty píšeš články/blogy pre dáke firmy na ich stránky a mne teraz jedna firma ponúkla, či by som nechcela prispievať na ich firemný blog, na cene sa vraj dohodneme - trochu sa "bojím", že po mne budú chcieť dáku sumu, ktorú si predstavujem a ja teda nemám bohvieakú predstavu. :D A aj keby to číslo nechceli po mne, chcem mať prosto aspoň dáky ten približný prehľad, či ideme pod cenu alebo preceňujeme alebo je to oukej. :D Tak som sa ťa chcela spýtať, keďže s tým máš svoje skúsenosti, aká je približná cena za jeden taký článok alebo ako... Nemusíš mi písať sumy do komentára, radšej mi napíš mail na dada.barokova (at) gmail.com, ak by si mala čas. Ďakujem! ;)

    OdpovedaťOdstrániť