Hojne rastie na trávnikoch, lúkach, pasienkoch, pri cestách
(tu ale nezbierame) a v záhradách. Nájdete ju všade tam, kde sa
zvykne kosiť tráva, kde rastie ďatelina a nízky porast.
Rastlinka (zdroj:
Macků, J. – Krejča, J. – Atlas liečivých rastlín):
Púpava je asi 15 – 30 cm vysoká trvácna bylina. Koreň je
vretenovitého tvaru, dužinatý a mliečny. Z podzemku vyrastá ružica
mliečnych listov a stonka zakončená žltým kvetom. Plodom púpavy je známa
páperová guľa, ktorá vzniká po odkvitnutí.
Zber:
Kvety – celá jar (apríl, máj), niekedy kvitnú opäť v jeseni
Korene – pred kvitnutím na jar alebo jeseň
Listy – na jar pred kvitnutím (listy vyháňa aj v chladnom
ročnom období)
Stonka – celoročne (najlepšie počas kvitnutia)
Liečivé účinky (zdroj: Trebenová, M. – Zdravie z božej
lekárne):
Najväčšou prednosťou púpavy je liečenie žlčníka a pečene.
Okrem toho je zdrojom energie vďaka
obsahu rôznych liečivých a stavebných látok. Tieto sú dôležité aj pri
odstraňovaní splodín látkovej výmeny. Púpava odstraňuje svrbenie pokožky, lišaje
a vyrážky, vylepšuje žalúdočné šťavy a čistí žalúdok od všetkých usadenín. Púpavu
možno využiť aj pri žltačke a chorobách
sleziny.
Čerstvé stvoly
(stonky)
Za čerstva konzumovaných 5 – 6 kusov denne pomáha pri chronickom zápale pečene. Pri cukrovke sa odporúča 10 kusov pokiaľ je
púpava v kvete, a to každý deň. Ak vás pohltí jarná (alebo akákoľvek)
dlhodobá únava, spravte si
štrnásťdňovú kúru, kedy čerstvé stvoly budete jesť každý deň (5-6 kusov). Stvol
rozpúšťa žlčové kamene (bezbolestne)
a upravuje činnosť pečene a žlčníka. Nakoľko práve apríl je
mesiacom pečene, je dobré konzumovať čerstvé stvoly práve v tomto mesiaci.
Pri opuchoch žliaz treba zahájiť
trojtýždennú liečbu čerstvým stvolom.
Korene
Surové alebo vysušené prečisťujú krv a urýchľujú trávenie.
Pre svoje krviprečisťujúce účinky pomáha pri dne a reumatizme.
Korene majú potopudné a močopudné účinky. Je vhodné ich
konzumovať, ak máte chrípku a nedokážete sa vypotiť. Okrem iného zrieďujú
krv, čo znamená, že sú vhodným prostriedkom proti hustej krvi.
Celá bylina
Pre svoj osviežujúci účinok, možno z byliny pripraviť
zápar (čaj) a dôkladne ho nanášať na tvár a oči. Mali by byť jasnejšie,
aspoň tak uvádzajú staré bylinárske knihy. Čaj v spojení s pŕhľavou blahodárne
pomáha na akné.
Kvety
Z kvetov pripravujeme predovšetkým sirup, do ktorého sa
prenesú všetky liečivé účinky rastlinky. Ten môžete používať na dochutenie
jedál, či z neho piecť.
Spôsob použitia (zdroj: Trebenová, M. – Zdravie z božej
lekárne):
Čerstvý stvol – odtrhne sa spolu s kvetom, umyje sa a až
potom sa kvety oddelia. Následne stvoly pomaly požujeme
Sirup – Štyri plné hrste púpavy dáme do 1 litra studenej vody a pomaly
zohrievame na bod varu. Keď tekutina vzkypí, odložíme na bok a necháme cez
noc stáť. Na ďalší deň všetko prelejeme cez sito a odkvapkané kvety vytlačíme.
Do šťavy dáme 1kg cukru, premiešame a pridáme polovicu citróna nakrájaného
na plátky a ošúpaného. Bez pokrievky hrniec postavíme na sporák. Mali by
sme šťavu variť na čo najnižšom ohni, aby sa uchovali všetky vitamíny. Postupne
bez varenia sirup zhusťujeme. Raz alebo dva razy masu ochladíme, aby sme
docielili správnu hustotu. Sirup by nemal byť príliš hustý, pretože začne
krištalizovať a naopak ani riedky, pretože môže skysnúť. Hustota by mala
byť taká, aby sa dal ľahko natrieť na chlieb.
Je zaujímavé, že mnohí o liečivých účinkoch tejto
bylinky nevedia a považujú ju za burinu. Sama sa chystám sirup vyskúšať,
uvidíme ako sa podarí. Prinesiem vám o tom informácie.
Ak sa chcete dozvedieť kedy zbierať, ako
a v aký čas, čo všetko s bylinkami treba robiť a ako
skladovať, čítajte tu.
Mne sa zdá, že babička robila z púpavy... med. Je niečo také možné? :)
OdpovedaťOdstrániťjasnačka, neviem naň však presný postup, je to podobné ako ten sirup, len sa smeruje k medovej konzistencii...dokonca pre ľudí, ktorí sú chorí na obličky je lepší práve tento púpavový, pretože neobsahuje kyselinu :)
Odstrániť