streda 3. októbra 2012

Dusené hríbiky (ľahký obed/večera/predjedlo)



Ako som sľúbila ponúkam prvý recept čisto vegetariánskeho rázu, ale za to veľmi chutné jedlo, hlavne pre milovníkov húb. Pôvodný recept som trošičku upravila, uvádzam však jeho zdroj pre nadšencov originality :)


Čo budeme potrebovať (približne 4 porcie, záleží akých máte doma jedákov, podľa toho sa odvíja aj gramáž húb):


-  600g/1000g Čerstvé huby – šampiňóny, hliva (použité v tomto recepte, ale fantázii sa medze nekladú) (pokrájané na kúsky)

-  1 Cibula (posekaná na kocky)


-  2 strúčiky cesnaku (pokrájané na plátky)


-  Rastlinný olej


-  Rasca


-  Šťava z polovice citróna


-  Petržlenová vňať


-  Soľ


-  Čierne korenie (najlepšie čerstvo zomleté)


Príloha – ryža (na spôsob aký vám vyhovuje) (krásne voňavá je jazmínová ryža, ja som totiž veľký milovník ryže, môžem ju aj samotnú :D)
Ako na to:

Najlepšie v širokej panvici s nepriľnavým povrchom na rozohriatom oleji opekáme cibuľu, cesnak a rascu (podľa chuti, ale cibuľa je chutnejšia, ak nie je úplne zlatistá, ale len mäkšia). Pridáme huby a pod pokrývkou ich dusíme kým nezmäknú a neklesnú asi o polovicu nižšie. Občas ich premiešame. Ku koncu pridáme citrónovú šťavu, soľ, korenie a vmiešame petržlenovú vňať (nič sa nestane ak tú práve nebudete mať, stačia aj uvedené koreniny a soľ).


Tip: Ak nie ste veľmi zvyknutí na suchšie jedlo k ryži odporúčam pridať smotanu (pre líniu a zdravie nízkotučnú), prípadne trošku múky na zahustenie, aby sa vytvorila hustejšia omáčka.


Poznámky:


-  Jedlo je naozaj rýchle, spolu s prípravou ryže ho máte hotové cca do 40min., možno aj menej (záleží od množstva húb, kde najviac času zaberie ich krájanie).


-  Kto veľmi neobľubuje ryžu dá sa spraviť aj na napr. celozrnných hriankach na ktoré dáme list šalátu a až naň hubovú zmes (dobrá večera alebo ľahký obed, prípadne chuťovka pre návštevu)


-  Pre šťavnatejších jedákov odporúčam spraviť huby s omáčkou


Čo na to moji stravníci:

Nakoľko nie sú milovníkmi ryže ako ja, ďalší krát som huby musela spraviť s omáčkou. Jedlo podľa môjho názoru takto stratilo hubovú chuť, ktorá sa hrala s korením a pridaným citrónom. Takže všetko záleží od chutí prísediacich J


Takže už len želám dobrú chuť.


 Zdroj receptu: Pavol Lipták - Dobrý rok. 4 ročné obdobia v kuchyni, 2011

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára