sobota 2. mája 2015

Každodenné radosti a starosti #3

Uplynulé dva mesiace boli celkom zaujímavé. Dostala som sa zo svojho zvláštneho rozpoloženia, hoci aj to vnímam ako potrebné a som za toto obdobie vďačná. Nakoniec hľadala som cestu von a tak sa aj začalo celé moje kreslenie. A vôbec zrejme išlo o jednu z mnohých bodiek za procesom sebapoznávania uplynulých rokov a otvára sa nová kapitola.

Posledné dva mesiace som sa venovala hlavne práci a kresleniu. Behám z kaviarne do kaviarne a postupne si vytváram obraz kde to ako funguje a kde sa mi páči viacej a kde menej. Je to úžasná škola na vedomý pobyt v prítomnosti, keďže občas skĺzavam do automatického správania, zabúdam tváre ľudí, čo som spravila pred piatimi minútami a tak stále znova sa vedome vraciam do tu a teraz J Okrem toho mám rada ľudí a hoci ani ja nie som vždy v najlepšej nálade a teda ani zákazníci, stále ma baví pozorovať rôznorodosť ľudí, ktorí sa za celý deň vystriedajú, ich postoje, nálady.

S bývalými kolegami sa nám podarilo ísť spolu na večeru na sushi. Sushi som nemala od kedy som odišla zo Slovenska, takže som si náramne pochutila. Okrem toho som sa tešila ich prítomnosti a v istom momente som sa pristihla ako by som si želala, aby tento moment trval naveky. Opäť som sa cítila ako pred rokom, kedy som im nerozumela polovicu čo rozprávajú, ale stačilo mi vedľa nich sedieť a cítiť akýsi pokoj a mier v mojom rozburácanom živote. Hoci moje vnútorné prežívanie bolo neuveriteľné v tých časoch a všetko som videla skreslene, rovnako pekný pocit som prežívala aj v tento večer.



Pred týždňom sme sa boli pozrieť na jednej charitatívnej udalosti, kde vystupovali rôzni umelci, takže sme počas vyše dvoch hodín videli hudobné predstavenia, krátke scénky, žonglérov, či kúzelníka. Žena s truhlou bola na nezaplatenie, neviem či by som niekedy mala možnosť zažiť takéto podrobné vysvetlenie jej funkcie za iných ako smutných okolností. Akosi som sa na javisku ocitla aj ja, keďže si ma kúzelník vybral za svojho hosťa. Nechcelo sa mi tam po pravde, keďže mám občas strach z inprovizovaných vecí v angličtine, ale nakoniec to bola celkom zábava, domov som si ako poďakovanie odniesla ružičku. Na druhý deň som sa opäť utvrdila o tom aký malý je Edinburgh, keďže sa ma jeden zo zákazníkov spýtal, či som náhodou nebola včera na javisku v Summerhall, že sa s manželkou dohadovali či som to ja. Postarali sa o moje vykoľajenie a padnutú sánku dňa J


Navštevujem kreatívnu skupinu, ku ktorej ma prizvala moja bývalá učiteľka angličtiny. Vytvárame spoločne projekt o čase (momentálne). Pôjde zrejme o zmes krátkeho filmu, predstavenia na javisku, tanca. Zatiaľ ešte nemáme konkrétny koncept, všetko sa črtá postupne. Na moje narodeniny sa mi však podarilo zorganizovať známych na natáčanie ku krátkemu filmu, v ktorom by mal byť prerozprávaný Shakespearov citát vo svetových jazykov a otitulkovaný v angličtine. Zrejme pôjde o akýsi úvod do celého projektu. Všetci sme sa stretli na Calton Hill, dostala som tortu, natáčali sme asi niekoľko hodín a ja som sa cítila ako malý režisér :D. Okrem toho sme mali príjemný čas vonku na slniečku, keďže išlo o jeden z pekných takmer letných dní.

Keď už som pri tých narodeninách, tento rok som mala celkom strach aké budú, keďže minulý rok všetko dopadlo perfektne a spontánne, nič som neplánovala a mala som tri oslavy v jeden deň so všetkými ľuďmi na ktorých mi tu v tom čase záležalo. Veľa sa zmenilo na prelome rokov a mnohí z môjho života odišli, ja som sa menej s ľuďmi stretávala posledné mesiace, takmer všetky kapitoly v mojom živote sa akosi uzavreli a začali nové, kde som zrazu zistila, že ešte nemám pevnú pôdu pod nohami. Pred rokom som však o svojich narodeninách nemala veľmi čas uvažovať a vôbec niečo plánovať, tak som to nechala na náhodu aj tento rok, hoci v neskoršom dátume bola naplánovaná naša spoločná oslava s kamarátkou. Zase som si potvrdila, že ak veci nesilíme a berieme ich presne také aké prichádzajú všetko sa vyrieši v náš prospech. Mala som na svoje narodky voľno, hoci som si oň nepýtala, ráno ma čakali vynikajúce palacinky, rovnako nahrávanie padlo na tento deň, takže som postretala nie len kamarátov ale aj mnohých známych, počasie bolo na jednotku, bol to deň plný smiechu a relaxu, dostala som tortu a maliarsku výbavu, dokonca aj kaderníčka mi padla na tento deň, takže som bola za peknú a jednoducho všetko spontánne vyšlo presne tak ako malo a ja som si opäť svoje narodeniny užila. O pár dní mi prišiel balíček z domu plný prekvapení a ešte k tomu sme narodeniny oslávili tanečnou nocou vonku.




Každý utorok, ak mi to vyjde časovo v práci, chodievam na živé kreslenie. Moje kresby a pár slov k tejto udalosti nájdete tu. Raz do mesiaca sa koná v portrétovej galérii zadarmo hodina kreslenia, kde nás vedie maliar ako kresliť portréty. Čakali na nás pripravené stojany a uhlíky, on nám vysvetlil techniku a my sme kreslili. Moja prvá kresba nebola ale vôbec vydarená, jeho technika mi prišla zvláštna a až keď mi ozrejmil, že musím prestať myslieť, tak som dokázala v druhej časti nakresliť celkom vydarenú tvár. Teším sa na ďalší krát, keďže táto intuitívna technika, ktorú som sa v galérii naučila mi veľmi pomohla aj pri kreslení postáv. Je na nezaplatenie, keď vám niekto, hoci len v krátkosti, vysvetlí čo a ako, hlavne takému nováčikovi ako som ja.



Pravideľne chodím behávať, hoci teraz som zase nebola niekoľko dní, ale keď vonku je tak zima :-/ A pri udržiavaní sa fit som sa opäť vrátila k pôstnym respektíve ovocným dňom, hlavne ak si ich samotné telo vypýta :).



V kine mám predplatenú nelimitovanú kartu, takže v rámci stáleho učenia sa angličtiny (zisťujem že je to pekne náročný jazyk, hlavne čo sa do akcentov týka) som bola s kamarátkou v kine pozrieť si nových Avengers. Pravdupovediac nevidela som prvú časť a za normálnych okolností by som asi na tento film nešla, ale bola to nakoniec celkom sranda.

Zopár dní sa ukázalo letné slniečko a ľudia boli povyliezaní v parkoch. Aj ja som sa zopár krát po práci zobrala do parku kresliť a vychutnať si atmosféru okolia. V práci sme mali zorganizované volejbalové poobedie v Meadows, kde zhodou okolností mala tréning aj moja kickboxingová skupina, tak som stihla jedných aj druhých a volejbal si zahrala zase po rokoch.


 


2 komentáre:

  1. tak dodatočne všetko dobré k tvojim narodeninám :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jeeej ja som si to až teraz našla...ďakujem :)

      Odstrániť