Ešte pred pár rokmi som prehlasovala: „Mňa varenie a pečenie
nebaví, u nás raz bude variť môj manžel.“ Rôčky ubehli, ja som sa z ťažkej
puberty dostala, to pečenie mi k srdcu stále neprirástlo, ale od kedy som (dnes
už taká polo)vegetariánka, rada varím.
Páči sa mi miešať chute rôznej zeleniny, korenín a najlepšie
na tom je, že mi to chutí lepšie ako voľakedy mäsko. A to som bola riadny mäsožravec
a predsa variť mäso ma nikdy nebavilo :)
Priznávam, občas si dnes mäso dám, ale výlučne doma
dochované, žiadne kupované, hoci mám filozofiu, že keby mám zomrieť od hladu
dám si aj také, pretože nič netreba hnať do extrémov.
Ale späť k tomu vareniu. Za posledné tri roky som sa čo
to podučila a moja zbierka z jednej kuchárky, sa rozrástla na tri
verné pomocníčky, bez ktorých sa k sporáku nepostavím. Nie som veľký
kreatívec, ale zase myslím, že mám cit, v tomto prípade, pre dobrú chuť.
Totiž pri všetkej úcte k jej kulinárskym schopnostiam, moja mamina taký
typ nie je. Som jej veľmi vďačná za všetky obedy, ktoré pre nás kedy uvarila, ale nepoužíva veľmi korenie, nerada číta kuchárky a učí sa novým veciam a tak
je tento jej prístup občas na škodu. Nechcem ju tu však dáko ohovárať, na jej
obranu, výborne pečie, čo je oblasť v ktorej ja nie som žiadny majster,
vlastne ani len junior. Prečo ju však spomínam. Pamätám si, že mi vždy
vravievala, že najjednoduchšie varenie je z mäsa. Od kedy si odo mňa občas
dáky ten recept požičia, si to žena odchovaná na slovensko-českej kuchyni už
toľko nemyslí, dokonca aj na koreniny presedlala a keď dačo uvarím, jej to
náramne chutí.
Môj tatko je kapitola sám o sebe. Žrút všetkého, čo mu
príde pod ruku, mäsom istotne nepohrdne. Našťastie u nás mäso nebolo nikdy
na dennom poriadku, rád si teda dá aj moje výtvory. Najlepšie keď spravím
guláš. Samozrejme vegetariánsky.
Občas moju kuchyňu ochutná aj ostatná rodina. Ak sú to zarytí
mäsožravci, je pre mňa úspech, že to aspoň zjedia, hoci nevýskajú radosťou.
Často krát sú pre nich moje jedlá nápadom, čo spraviť k mäsu, a teda tiež
určité zadosťučinenie, že jedlo neskončilo v záchode :D Podaktorí, tí
zeleninovejší, si radi recept zadovážia.
Raz sme mali s kamarátkami takú babskú debatu o varení
a jedna vraví: „V záhrade máme nasadené baklažány, už sú dosť veľké, len
nevieme čo s nimi, čo z nich uvariť.“ V tom čase som poznala
minimálne štyri jedlá z baklažánu. Nikoho týmto neposudzujem, len mi akosi
došlo, že každá kuchyňa je iná a každý má iné vedomosti, zvyklosti...tak
ma napadlo podeliť sa o tie moje získané a možno inšpirovať minulých,
terajších, budúcich vegetariánov, polovičných, či mäsožravých, čo by sme mohli
na ten stôl položiť.
Chcela som len týmto podotknúť na fakt, že sa netreba báť
začať variť aj inak. Možno podaktorí uvažujú stať sa vegetariánom, možno aspoň
zaradiť do mäsitého jedálnička občas dáke to zeleninové. Dnes, zatiaľ len na
obrázku, ponúkam tri výborné knihy, ktoré mi veľmi pomáhajú a sú fajn
cestou ako začať. Ako som už vyššie spomínala, nie som veľmi kreatívna, takže
zvyčajne idem podľa receptu, hoci občas čo-to pomením podľa toho „co dúm dá“. Takže
časom bude podrobnejšia recenzia na jednotlivé tituly.
Postupne budem pridávať osvedčené aj novo vyskúšané recepty
s malým komentárom, čo nato „šéfkuchár a là bežná domácnosť“, teda ja
a moji stravníci ;)
úprimne ti poviem, že masom nepohrdnem, ale stačí mi raz týždenne niekedy aj po 2 týždňoch veľmi ho nevyhľadávam....oblubujem jedlo našich starých materi :) pirohy, šišky, halušky, zemiakove guľky....vsetky jedlá, ktoré vypracuješ mukou, vajciami, droždim a mliekom :D proste ma fascinuje, ze dobre jedlo vyrobis aj s týchto položiek, ktoré nie su velmi drahe az na tie vajicka :D a bavi ma to!!! aj ked pecenie je uz ina kapitola :-/ maximalne len muffiny......a na polievky nedam dopustit ...mamina ma chvali ze ich viem vyborne dochutit a to na to nepotrebujem bujony :D
OdpovedaťOdstrániťp.s inac som velmi rada, ze si sa vratila urcity cas tu neblo po tebe ani stopy :) ja sa mam co ozývať :D :D
fiha, to zase ja a polievky sa až tak nekamošíme, u nás sa moc nerobievajú, ale plánujem s nimi začať, keďže je to zdravý pokrm pred hlavným jedom ;) hoci každá krajina, či kultúra si myslí niečo iné...takí španieli jedia dve hlavné jedlá a polievky nepoznajú :D
Odstrániťa ďalšie fiha muffiny, k tomu som sa ešte nedopracovala...
Inak máš pravdu, že z málo drahých položiek sa dá čo to uvariť..ale len na tom sa žiť nedá. Nepochádzam práve z bohatej rodiny a moje stravovacie návyky musia prechádzať prísnou finančnou cenzúrou, ale tak keď sa chce človek aspoň trošku zdravo stravovať, tak si možno iné odpustí...preto aj vravím, že si občas stravu prispôsobím, možno časom spravím porovnanie, koľko vyjde bežná strava a tá zdravá strava...po pravde sama som zvedavá :D
a ps: aj ja som rada..do polky júla som len skúškovala a vtedy iné ako škola, rodina a priateľ neexistovalo...a ani chuť a nápady neboli, čo je však samozrejme na škodu...posnažím sa tento pauzový trend obmedziť ;) a myslím, že ty si to už môžeš dovoliť po dlhodobom písaní a stálych fanúšikoch ;)