streda 10. apríla 2013

Lunárny Apríl



Apríl sa predstavil v plnej paráde a konečne priniesol aj nejaký ten jarný dník. Pozrime sa na to, čo o apríli hovorí mesiac.



Čínska medicína (zdroj: Kanyzová, Ž. - Lunárny kalendár Krásnej panej s publikáciou 2013)

V apríli sa venujeme Pečeni. Nakoľko je pečeň nevyhnutný orgán pre život a práve ona musí spracovávať všetky tie toxíny, ktoré do tela vstrebávame, starajme sa aspoň tento mesiac v roku práve o ňu. Práve ona je detoxikačným orgánom, ktorý okrem iného normalizuje hladinu cukrov v krvi, tvorí enzými, bielkoviny, cholesterol, či z karoténu vitamín A.

Ako poznáme, že máme problém?

Najčastejším ale ťažko predvídateľným príznakom, že ide o pečeň, je dlhodobá únava. K nej sa zvykne pridružiť k večeru zvýšená teplota okolo 37,2°. Ak pociťujete tupú bolesť pod pravým rebrom, môže ísť rovnako o pečeň, ktorá v dôsledku otravy, žltačky alebo dlhodobej konzumácii tukov a cukrov stukovateľa alebo sa zapálila.

Aby sme hore uvedeným príznakom predišli alebo sa ich zbavili pime počas apríla čaje, ktoré obsahujú horčinu. Medzi bylinami nájdeme horec, palinu, rebríček, chmeľ, jablčník, zemežlč a pod. Rovnako v lekárni možno kúpiť čaj, ktorý obsahuje zmes podporujúcu funkciu pečene. Ďalej sa vyvarujte konzumácií tepelne neupravených jedál a pitiu vody o ktorých dostatočnej hygienickej úprave nemáte informácie. Hm to aby sme prestali jesť šaláty v reštikách a v lete zmrzlinu v cukrárňach. Dá sa to? Okrem toho netreba zabúdať na dostatočné umytie každej zeleniny, ako aj šalátových listov, či zeleniny balenej, pretože práve na nej sa môže nachádzať mnoho baktérií, či iných kontaminantov, ktoré by nie len pečeň, mohli v našom organizme oslabiť.

Spln a Nov

Hoci sme už takmer v polovici a prešvihli sme dnešný nov (10.4.) a štvrť 3.4., stále môžeme využiť nadchádzajúci spln (25.4) a štvrť 18.4.

Deň sa nám v apríli predĺži o 1,48 hod. Okrem veselého prvého apríla je 30. apríl povestný upaľovaním čarodejníc.

Opäť ako bolo spomenuté pri predchádzajúcom mesiaci, môžeme držať rôzne pôstne rituály. Bližšie o jednotlivých možnostiach očisty, nie len v dni splnu a novu, sa dozviete v pripravovanom článku. O bylinkách čoskoro.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára